Så konfigurerar du DoH i din webbläsare/Apple-enhet

Firefox

Öppna Firefox och skriv "about:config" i sökrutan för att få upp avancerade inställningar, och välj Acceptera på frågan om du vill fortsätta (på egen risk).

Använd sidan sök-funktion och sök på "trr", och konfigurera network.trr.uri = https://89.32.32.32/dns-query, samt network.trr.mode = 3 så kommer Firefox endast sända alla DNS-förfrågningar krypterat via HTTP/2 TLS. Om du vill ha möjligheten att Firefox kan falla tillbaka på din lokala resolver, sätt då network.trr.mode = 2 så försöker Firefox med DoH i första hand, men går över till att använda systemets resolver om DoH är för långsamt eller misslyckas.

Chrome

Öppna Chrome, gå in i inställningarna via de "3 prickarna på höjd"-knappen längst till höger om sökfältet.  Sök efter "Use secure DNS" i sökrutan för Inställningar och välj "Security" från sök-resultatet som visas på sidan. Bläddra ner tills du hittar rubriken "Use secure DNS" under rubriken "Advanced".

Välj radio-knappen "With" och sedan "Customised" i rullgardinsmenyn. Skriv sedan https://89.32.32.32/dns-query i textrutan under. Klart!

macOS (Big Sur++) & iPhone (kräver iOS 14++)

Installera en färdigbyggd "profile" för att nyttja DoH för de applikationer som kan göra det.

Ladda hem profilen nedan och (i macOS öppna den med "Profile installer.app")

dns.mobileconfig

Testa att det fungerar

Gå till en test-sida, t.ex. https://dnsleaktest.com för att testa att din webbläsare har fått de nya inställningen. Om du gjort rätt ska åtminstone en IP-adress tillhörande "Swedish University Network" visas på sidan när testet genomförts.