You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 21 Next »

Översikt

Informationsmodell

LIS attributlistor

Interaktionsmodell och transport

Interoperabilitet

Målgrupp


Standarden har som målgrupp alla som behöver utbyta information eller stödja interoperabilitet med system i utbildningssyfte. Den är inte specialiserad mot något specifikt ändamål.

Bakom standarden står IMS Global, en icke vinstdrivande organisation ämnad att förbättra teknik som används i utbildningssyfte. Den består av en mängd internationella aktörer inom utbildningssektorn. IMS Global rapporterade 2017 att de bestod av över 400 medlemsorganisationer.

Inriktning

LIS standarden är framtagen att stödja interoperabilitet i alla lärningssyften. Den är därför väldigt bred i vad den stödjer men ej väldigt djupgående i den information som stöds i standardmodellen.

Utbredning


LIS standarden används idag inom SUNETs integrationsplatform mot ladok. Kända användaren av standarden inom utbildning inkluderar Göteborgs universitet och Umeå universitet. <<Gunnar/Ola/Per, kan ni fylla på om ni vet någon mer?>> Standarden stöds av LMS leverantören Canvas och Brightspace av D2L. Dessa är även de enda certifierade implementationerna registrerade på IMS Globals hemsida. Det finns WSDL kontrakt och XML-schemas att hämta och enkelt använda, men fulländade implementationer med "batteries included" finns ej.


Livscykel


LIS Standarden bygger på tidigare standarder från IMS Global, framförallt standarden den togs fram för att ersätta: IMS GLC Enterprise Services. Dessa sträcker sig tillbaka till 2002. Första aktuella versionen av LIS släpptes i maj 2012. Den nuvarande versionen av standarden är version 2.0.1, och släpptes i september 2013. Standarden uppdaterades senast i september 2013, men vi vet att ytterligare arbete med standarden fortlöper via diskussioner med IMS Global. Det har inte gjorts några ändringar i standarden sedan 2013, så utvecklingstakten är nästan noll. Standarden kan klassificeras som stabil. Eftersom arbete på en efterträdande standard finns, kan man ana att LIS inte kanske kommer flitigt att vidareutvecklas. För tillfället ligger IMS Globals fokus på att utveckla en standard de kallar EDU-API med hjälp av erfarenheter dragna från deras OneRoster och LTI standarder. Den utgår dock med LIS som grund

Teknisk kvalitet

Utökningsbarhet

LIS tillhandahåller möjligheter att, vid behov, utöka de olika meddelandetyperna med data element som saknas. Dessa utökningar görs i form av nyckel-värde par. Se bild nedan. Detta sätt att lösa utökningsbarheten täcker inte till 100% det behov som vi identifierat. De problem som vi ställts i inför har rört utökning av repeterande element samt tillfällen då vi har behövt utökning av mer komplexa strukturer. 


Presentation av hur vi använder extensions i LIS för IMS Global 2018-11-07. DokumentExtensions in LIS Sunet.pptx

Lista över implementerade extensions. LIS.ExtensionList.xlsx

Täckningsgrad i jämförelse med Ladok 3:s informationsmodell

Documents and references

Document/referenceLink
UML Class diagram (Visio)LIS UML ClassDiagram.vsdx
Web sitehttps://www.imsglobal.org/activity/onerosterlis
Ladok entity mappingLadokEntityMapping LIS.vsdx
  • No labels