You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 12 Next »

Översikt

Informationsmodell

EMIL Attributlistor

Interaktionsmodell och transport

Interoperabilitet


Målgrupp

Enligt Swedish Standards Institute så har standarden som målgrupp "de som vill sprida information om sitt utbildningsutbud. Det kan vara enskilda utbildningsanordnare, myndigheter eller organisationer," samt "de som vill hämta information för att bygga en tjänst, till exempel en webbaserad söktjänst för att söka efter utbildningar vilket kan vara myndigheter, organisationer eller privata aktörer".

Standarden är utvecklad av SIS kommité "IT-standarder för lärande", som även tagit fram en rad andra standarder.

Inriktning


Standarden är inriktad mot att ge system en samsyn på hur man kan utbyta utbildningskatalogsinformation. Den har en väldigt snäv specialisering, och fokuserar enbart på vad de kallar "utbildningserbjudanden".

Utbredning


Den används vad som enkelt kan avgöras enbart i sverige inom utbildningsinformationssyften. EMIL standarden används idag inom antagningssystemet NyA och studiedokumentationssystemet Ladok, som båda faller under Universitets- och högskolerådet. Den används även av Skolverket, Folkhögskolor, Myndigheten för yrkeshögskolan, samt en mängd webbplatser.  Det finns ingen kontrekt färdig implementation att använda, men standarden är helt XML baserad och scheman finns att hämta, så den är enkelt att använda direkt med vanliga verktyg.


Livscykel


Teknisk kvalitet

Utökningsbarhet

I EMIL har man använt ett generiskt sätt att implementera utökningsbarhet. Varje entitet har sin egen extension-typ, men dessa har samma struktur (se bilden nedan).

Extensiontypen möjliggör att utöka EMIL-meddelande med vilken typ av struktur som helst så länge den tillhör ett annat namespace än EMIL:s eget namespace. Ett utökat EMIL-meddelande kommer att validera mot EMIL:s grundschema. Om man vid validering har tillgång till ett schema för det namespace som använts för utökningen så kommer separat validering av utökningen att vara möjlig. Validering av utökning är dock inget krav för validering mot EMIL-schemat.

Det ska dock nämnas att det finns ett frågetecken i EMIL-schemat där man inte använt de tänkta extension-typerna utan istället refererar till en grund typ som inte innehåller något xs:any element.


Täckningsgrad i jämförelse med Ladok 3:s informationsmodell

Documents and references

Document/referenceLink
UML Class diagram (Visio)EMIL UML ClassDiagram.vsdx
SIS standard dokumentSS 10700_2013.pdf
SIS EMIL web sitehttps://www.sis.se/emil
EMIL manualhttps://confluence.its.umu.se/confluence/display/EM/Emil-manual
Ladok entity mappingLadokEntityMapping EMIL.vsdx
  • No labels