Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Utgångspunkten för att beskriva ett lärosäte är att definiera en struktur där sambanden mellan de olika arkitekturerna inom en verksamhet kan beskrivas. Varje arkitektur innehåller ett antal entiteter. Relationer mellan entiterna skär över de olika arkitekturerna och på så sätt fås en beskrivning av hur verksamheten är strukturerad. Stadsplanen är inte en komplett karta utan kan snarare ses som en överflygning av verksamheten som ger stöd för en viss detaljering. Stadsplan ger en ingång på ett register över verksamheten. Detta brukar kallas "repository" Repository är ett vedertaget begrepp som finns definierade i flera arkitekturramverk såsom TOGAF. Vintergatan är ett annat exempel som IRM definierar. IRM har även begreppet Stadsplan och kan ses som en instansering av vintergatan mot ett visst mål. inom olika arkitekturramverk.
En verksamhet och dess olika komponenter beskrivs ibland som en EA-pyramid. Tanken med att illustrera det som en pyramid är att alla komponenter måste finnas och ha en betydelse i systemet. Varje lager i en pyramid representerar en arkitektur. Varje arkitektur måste kunna detaljeras. För att beskriva ett visst samband mellan delarna i varje arkitektur och även samband mellan arkitekturerna görs detta genom olika perspektiv. Dessa perspektiv blir vyer. Vyerna behöver förvaltas. För att förvalta vyer sparas detta i ett register, dvs ett "repository". I bilden nedan görs ett försök att illustrerar detta.
Image Modified
Figur 1 Enterprisearkitektur kopplat till olika arkitekturer
För att beskriva de olika komponenterna och dess samband i arkitekturen har en metamodell tagits fram. Metamodellen gör det möjligt att beskriva en verksamhet på en högre nivå och täcker inte in alla detaljeringar, men är ett bra ingångsvärde för att beskriva verksamheten. Genom att använda metamodellen och dess regelverk kan ett lärosäte relativt snabbt beskriva sin verksamhet. I arbetet med stadsplanen har ett förslag på detaljering i vissa arkitekturer gjorts som kan användas som en mall för att beskriva ett lärosäte. Förslag på detaljering har gjorts i funktions- och applikationsarkitekturen samt det tidigare arbete som är gjort inom referensarkitekturarbetet inom ATI.
I rapporten kommer även ett förslag på hur stadsplanen kan populeras och i vilken ordning detta arbete kan göras.

...

En metamodell är en generell beskrivning på hur olika generiska element är relaterade till varandra. Med hjälp av en metamodell går det att beskriva en specifik implementation baserat på de element, relationer och regler som definieras i metamodellen. Ett exempel på en metamodell är "core-concept" i modelleringsspråket ArchiMate.
Image Modified

Figur 2 ArciMate v2.1 Core Model
Denna modell kan sedan användas för att beskriva exempelvis hur en specifik process använder/bearbetar information och vilken roll som är tillsatt att utföra arbetet. Det är inte säkert att den specifika implementationen använder alla element i metamodellen.
Stadsplanen är en specialisering av den helt generella metamodellen för att beskriva kontexten stadsplan för lärosäte.

...