Metadata självhjälpseditering

Att editera sitt eget metadata är på många sätt det bästa sättet att faktiskt uppdatera metadatat i SWAMID. Anledningen är att det dels, förhoppningsvis, är ni själva som har bäst koll på det faktiska innehållet i metadatat (och kanske kan se saker som behöver uppdateras medan ni ändrar något) men dessutom minimerar en editering av XML:en rakt av risken att det blir fel p.g.a. den mänskliga faktorn (eller maskinella faktorn när ex olika teckenuppsättningar stökar).

Step-by-step guide

Antag att jag har tjänsten/maskinen/SPn/IDPn “rt.sunet.se” inlagd i SWAMID och jag själv vill uppdatera dess metadata.

  1. Först och främst ska man hitta sitt eget publika metadata i SWAMID. Detta gör man genom att gå till följande URL:
    "https://git.swamid.se/?p=swamid-metadata.git;a=tree;f=swamid-2.0” och sedan leta efter en fil som innehåller ens tjänsts hostnamn. 
  2. Jag hittade till slut filen “rt.sunet.se-shibboleth.xml”. Då högerklickar jag på länken “raw” längst till höger och väljer “Copy link address”.
  3. Sedan går man till en online XML editor*, jag valde TutorialsPoint "http://www.tutorialspoint.com/online_xml_editor.htm”, och klickar på “Upload file” och pastar in länken man fick ovan.
  4. Man gör sina ändringar vad dessa nu må vara (man får lite hjälp av färgen när man editerar, blir texten grå kan man t.ex. ha sabbat XML-syntaxen).
  5. När du är nöjd med dina ändringar kan du välja “Download”. Du får då en lokal fil i ditt filsystem som heter “file.xml” (det kan finnas flera om du använt tjänsten fler gånger då nedladdad fil alltid får samma namn så var isf noggrann med att du skickar in den “senaste”).
  6. Denna fil kan du sedan skicka in som en attachment i RT till oss på SWAMID (operations@swamid.se) så granskar vi den innan vi lägger in den skarpt.

 

*OBS! Det går självklart lika bra att ladda hem filen via länken "raw" ifrån punkt 2 och editera den lokalt på sin egen dator, göra de ändringar som behövs och sedan skicka in den till oss. Men då kan det vara bra att tänka på att den editor du använder kanske har svårt för XML-syntax vilket kan ställa till det för dig. Men testa gärna!